Качествено нестандартно обзавеждане от НиЯ – Мебел

Най-вероятно ви си е случвало, когато отидете в магазин за мебели, за да си изберете стол, маса, шкаф или някаква друга мебел, да се взирате неразбиращо в съкращенията, изписани срещу материала, от който те са направени. Тези странни абревиатури всъщност означават вида и произхода на материала, използван за направата на дадена мебел.

Най-общо казано, мебелите се произвеждат или от дърво, или от дървесни плоскости. И както обикновено истинският дървен материале най-качествен и най-скъп (с някои изключения). Той е с висока устойчивост и позволява разнообразно оформяне. Няма голямо многообразие на цветове, но в крайна сметка, когато някой си избира мебели от дърво, би желал те да са в дървесен цвят. Има висок и нисък клас дървени мебели и тези от високия клас са наистина скъпи. Към тях спадат изработените от дъб, орех, череша, както и екзотичните видове тик, махагон и други. Към ниския клас се причисляват мебелите от иглолистна дървесина (чам), които са по-евтини заради качествата и цената на дървесината. Няма гаранция, че купуването на скъпи дървени мебели означава купуване на добро качество. Причината може да е в недобрата обработка на материала и по-точно, че не е оставен да изсъхне достатъчно добре, вследствие на което се нацепва и изкривява. При всички положения, ако сте се спрели на мебели от масивна дървесина, потърсете сигурна фирма производител, с голям опит и добри позиции на пазара. Така ще сте сигурни, че ще попаднете на качествена стока.

 Дървесните плоскости са няколко разновидности и са алтернативата на масивната дървесина. При правилна употреба и грижи, мебелите от такива материали се запазват дълго време и почти не се деформират.

ПЛОЧА ОТ ДЪРВЕСНИ ЧАСТИЦИ

Най-използваният вид дървесна плоскост е ПДЧ или Плоча от Дървесни Частици. Произвеждат се от смлени и изсушени дървесни парчета, слепени със специални смоли и пресовани под налягане. След тази обработка плочите се облепят с някакво покритие – хартиено (меламин), ламинат или естествен фурнир. По този начин се придава цвят и десен на плоскостите, а разнообразието им практически е огромно. ПДЧ като цяло е трошлив материал, затова няма възможност за допълнителна обработка, като например фрезоване (релефна обработка), оформяне на орнаменти. Цената на ПДЧ е ниска и това го прави най-предпочитан материал за мебели.

MEDIUM DENSITY FIBERBOARD

Доста популярен вид дървесна плоскост е MDF. Това съкращение идва отMedium Density Fiberboard или «дървесно влакнести плоскости със средна плътност». Те също се получават от дървесни парчета, но развлакнени в химически разтвор и слепени под високо налягане. По-качествени са като материал и съответно са малко по-скъпи. MDF са еластични, но същевременно с голяма якост, имат плътна и еднородна структура. Повърхността им е гладка, може да се ламинира и фурнирова, а също и да се лакира и боядисва. За разлика от ПДЧ, са по-здрави като конструкция и се поддават на фрезоване и друга обработка. MDF плоскостите са се наложили и са заели сериозно място на пазара, благодарение на своите отличителни свойства, и се явяват заместител както на масивната дървесина – чист материал, без дефекти, така и на ПДЧ – в специалните области на използване.

Съществуват и два вида помощни дървесни плоскости, които се използват за дъно, гръб и други невидими части от мебелите. Това са шперплат и фазер.

 ШПЕРПЛАТЪТ

се произвежда от слепване на няколко листа фурнир със специални смоли. Има добри механични качества, като здравина и стабилност, висока устойчивост на удари, вибрация и напрежение. Произвежда се и от широколистна, и от иглолистна дървесина, от един или комбинация от няколко дървесни вида. Може да бъде покрит с различни материали – фурнир, хартия, метал, полипропиленово фолио и други.

 ФАЗЕРЪТ

представлява плочи от дървесни влакна (ПДВ) или фазерни плочи. Това е продукт, получен по мокър способ на производство. Използваната суровина (технологична дървесина и трески от различни дървесни видове) се насича и развлакнява под въздействието на технологична пара и механично триене. Към развлакнената дървесина се добавят свързващи и хидрофобни съставки. Получената маса (пулп) се отводнява и се пресова под високо налягане и температура.

Това са материалите, от които са изградени всички обграждащи ни твърди мебели, както и основите на меките мебели. А за да бъдат меки, меките мебели се нуждаят и от други материали за изработката им.

 Мека мебел се нарича всяка тапицирана с плат или кожа мебел, която служи за сядане или за спане. За пълнеж се използват дунапрен, силиконова вата, пенолатекс, в някои случаи – пружини.

ТАПИЦИРАНЕ

Голямо е разнообразието на материите за тапициране – текстилни, кожени или синтетични. Те се различават по здравина, издръжливост, цена и, разбира се, външен вид. Важно е да се знае, че колкото повече нишки, разположени една до друга, имат текстилните тапицерии, толкова по-здрави са те. Изкуствените материи не са особено комфортни, особено ако използвате активно дадената мебел. Затова пък са по-износоустойчиви и се почистват по-лесно от тези с естествени влакна. Естествената  кожа се нуждае от по-специални грижи от изкуствената. Като цяло поддръжката на различните материи не е еднаква. Някои се обработват със специални препарати, други само с вода, а пък за трети се използва само суха кърпа. Така че, спазвайте строго инструкциите от етикетите на тапицерията. И помнете, че меката мебел, каквато и да е тя, не обича пряката слънчева светлина и високата влажност.

РАТАН

Изключително модерни в последните години станаха плетените мебели от ратан. Те са съвсем различни от традиционните дървени мебели, заради материала и заради начина на изработка. Ратанът е събирателно име на над 600 вида палми, които виреят в тропическите региони на Африка, Азия и Австралия. Той е с много тънко стъбло, около 2-5 см в диаметър и наподобява пълзяща растителност, въпреки че се срещат и видове със здрави стъбла. В местностите където се добива ратан, той се явява като заместител на дървесината. Предимствата му са много – леко тегло, лесна обработка, лесно транспортиране. В сравнение с другите тропически дървета, ратанът расте много по-бързо и това го прави предпочитан материал от екологична гледна точка – опазване на горите от изсичане и използване на по-бързо възобновяеми материали.

За да достигнат до състояние на материал за мебели, ратановите стъбла преминават през специална обработка: почистване, премахване на излишната влага чрез опушване, опъване и подреждане и накрая парова обработка за омекване и добиване на пластичност. Един от най-важните фактори, които определят качеството и високата цена на мебелите, както и всичките други продукти от ратан е, че те са изцяло ръчно производство. Това не е масова продукция и времето и трудът на занаятчиите са ценни и продължителни. Ратановата плетка може да бъде съчетана с екзотично дърво, кожа или ковано желязо за постигане на уникалност и индивидуалност. Противно на всеобщото мнение, ратановите мебели не са подходящи за употреба в градината или на други открити пространства. Външните климатични условия влияят зле на естествения ратан. Изложени на директните атмосферни влияния на открито в градината, като слънце, влага и други, ратановите мебели могат да загубят качеството си и да бъде нарушена целостта им. Купувайки такива екзотични мебели, човек трябва внимателно да се научи как трябва да се грижите за тях, за да им се радва по-дълго.

Ако ще давате толкова пари за ратанови мебели, по-добре си ги сложете вътре в дома и организирайте интериора си по нов и нестандартен начин. Но ако все пак искате и градината ви да изглежда екзотична, специално за обзавеждане на екстериорни пространства са мебелите от PVC ратан. Те са ръчно изплетени от висококачествена синтетична нишка върху алуминиева рамка. Синтетичната нишка е допълнитено обработена с UV защита.

Когато има голям избор, никой не може да сложи граници на въображението, затова развихрете фантазията си и направете дома си приятен и за окото, и за душата.

Източник: http://kenguru.bg

Автор: Цвета Лазаркова

За нас е важно да отговорим на вашите очаквания!

Можете да се свържете с нас на посочените телефони или направете запитване


тел: 0899 34 14 14 Явор Манов


тел: 0897 96 34 68 Николай Георгиев


3