Качествено нестандартно обзавеждане от НиЯ – Мебел

ПДЧ е съкратено от Плоча от Дървесни Частици. Материалът е патентован в средата на 30-те години на ХХ в. Първият завод за производство на еднослойни и трислойни плочи от дървесни частици е създаден през 1941 година в Бремен – Германия. Основни суровини за производство на ПДЧ са смлени дървесни отпадъци, пресовани и слепени със специални смоли. Грубите плочи от дървесни частици се състоят от дълги трески, чието направление в повърхностния слой е успоредно на повърхнината на плочата и перпендикулярно в нейната сърцевина. Ето защо тяхната якост на огъване в надлъжна посока е по-голяма отколкото в напречна. След шлайфане и лакиране те намират приложение в мебелното производство.Най-често употребяваните плочи от дървесни частици са трислойните. Средният им слой е от по-груби, а двата по-тънки повърхностни слоя – от по-фини и плътно пресовани частици. Сърцевината е с по-малка плътност за постигане на по-ниска крайна цена, а по-плътните стени са за по-голяма издръжливост на механични въздействия.

При производството на мебели се използват предимно ПДЧ плоскости с дебелина 18 мм, по-рядко с 16 мм, с цел намаляване на себестойността на изделието. Използват се и 8 мм за декоративни елементи, както и 25 мм за по-голяма здравина.

Разнообразие от цветове и фурнири

Най често в мебелния бранш се използват ламинирани ПДЧ /меламинови плоскости/ заради по-естетическия си вид. Ламинатът се залепя върху ПДЧ при температура около 180-200 оС и натиск около 2.5 N/mm2. Той представлява хартия, която е импрегнирана (напоена) с меламинова смола. Меламиновата смола може да бъде допълнително механично обработена (посредством полиране или натиск), така че да се получат различни повърхностни ефекти. Повърхностното оформление на ламинираните плоскости може да е:
– гладко – постига се чрез полиране и ефекта е гланц;
– шагре (миниперла) – постига се чрез натиск и температура и се получава перлен ефект (ситни точки)
– дървесни пори – постига се чрез натиск и температура и имитира дървесни пори;
– ясенови пори – постига се чрез натиск и температура, имитира ясенови пoри;
– ефект на кожа – по-едри точки от тези при перления ефект – постига се чрез натиск и температура.
Освен ламинирано, покритието на ПДЧ може да и от естествен фурнир, боядисано и лакирано. Фурнированите ПДЧ се използват предимно за лицето и вратите на мебелите, ламинираните ПДЧ най-често се използват за корпуса на мебелите и по-рядко за лицето и вратите.

Предимства на материала ПДЧ са ниската цена и богатото разнообразие от цветове и фурнири. Недостатъкът му е, че не позволява релефни обработки (фрезоване) и като материал е с по-ниско качество от МДФ, което означава, че при нискокачествена обработка мебелите, изработени от ПДЧ, имат относително кратък живот.

За нас е важно да отговорим на вашите очаквания!

Можете да се свържете с нас на посочените телефони или направете запитване


тел: 0899 34 14 14 Явор Манов


тел: 0897 96 34 68 Николай Георгиев


3