Качествено нестандартно обзавеждане от НиЯ – Мебел

поддръжка на дървото – Дървото е естествен материал, който под влияние на различни фактори може да загуби красивия си външен вид и дори да се разруши. Най-големите му врагове са дървоядните насекоми, гъбичките по кората, атмосферните влияния. За да запазим добрия вид на дървото за по-дълго време, трябва да го защитим и да направим поддръжка на дървото.

СЪХРАНЕНИЕ ЧРЕЗ ИМПРЕГНИРАНЕ
Най-лесно един дървен материал може да бъде третиран с препарат, като се потопи в него. Това може да стане при условие, че дървото е здраво и не е било третирано досега и разбира се размерите му го позволяват. Направете си корито, като изправите четири дървени или циментови блокчета върху твърда основа. Трябва да имате предвид и размера на дървото. Разгънете отгоре обикновен найлон, който ще служи за басейн. След като дървото се напои, го оставете да се изцеди. Останалият препарат може да се използва повторно.

ПОВЪРХНОСТНО ТРЕТИРАНЕ
Ако дървото е здраво, може да се осигури защитен слой против насекоми и гъбички. Върху повърхността му се нанася специален лак или политура, докато поема.

Почистете дървения материал със специална четка с метален косъм. С нея може да се провери дали дървото е здраво. Кухият звук при удар с дръжката на четката ще ви подскаже, че дървото е нападнато от червеи или има други увреждания. В такъв случай трябва да пристъпите към лечение в дълбочина чрез инжектиране.

ИНЖЕКТИРАНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ
То е необходимо, когато искате да спасите дървена конструкция, която е увредена от насекоми, или се прилага като превантивна мярка.
За целта може да използвате цялостния комплект за обработка на дърво в дълбочина Wagner. Този начин е подходящ за третиране на дървен материал със сечение повече от 10 Х 10 см.

ДЕКОРАТИВНА ЗАЩИТА С ЛАЗУРЕН ЛАК
Дървото, подложено продължително време на слънце и дъжд, ще бъде едновременно защитено и ще придобие красив вид при полиране с лазурен лак.

ТЕХНИКА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА ДЪРВОТО

ИМПРЕГНИРАНЕ

1. поддръжка на дървото – Напълнете коритото с антисептичния препарат или ако дървото ще се използва в обитаемо помещение, с ксилофен, който няма мирис.

2. поддръжка на дървото – Потопете дървото в течността с ръкавици и го оставете така два часа, като след един час го обърнете.

3. поддръжка на дървото – Със специална четка нанесете от препарата до пълното напояване на повърхностния слой на дървото.

4. поддръжка на дървото – Универсалните препарати за дърво позволяват допълнителна обработка с лазурен лак, боя, емайллак и др.

5. поддръжка на дървото – Пробийте отвори на всеки 40 см, като ги разполагате шахматно. Трябва да са с диаметър 9 мм и на около 2/3 от горния край на дървото.

6. поддръжка на дървото – Набийте във всеки отвор специалната дюза с помощта на пластмасов пробой. Отгоре трябва да се показва само отвора на дюзата.

7. поддръжка на дървото – Накрайника на пистолета поставете в отвора на дюзата. Така течността се изпомпва в резервоара.

8. поддръжка на дървото – Инжектирайте от течността до запотяване на дървото (около 20 секунди).

9. поддръжка на дървото – Довършете лечението с пулверизация по цялата повърхност на дървото. Дръжте пистолета на разстояние 30 – 40 см.

10. поддръжка на дървото – Използвайте подходяща четка, която поема добре лака. Нанасяйте по продължение на нишките на дървото.

11. поддръжка на дървото – Дърво, което е загубило цвета си под влияние на атмосферните условия, може да бъде освежено с лазурен лак. Използвайте четка с метален косъм.

12. поддръжка на дървото – Нанесете два слоя от лазурния лак. Може да използвате оцветяващ лак или с ултравиолетова защита.

 

УВРЕДЕНО ДЪРВО
Дървото е нападнато в дълбочина от насекоми или гъбички и е значително увредено.
Решение : увредените части трябва да се сменят.

ЗАСЕГНАТО ДЪРВО
Дървото е нападнато от насекоми, но все още е годно за употреба.
Решение : пристъпете към лечение в дълбочина чрез инжектиране на специален препарат.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ПРИ ЗДРАВО ДЪРВО
Дървото е ново или напълно здраво, не е третирано преди употреба.
Препоръка : лакирайте дървото, за да създадете предпазен филм срещу насекомите.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ТРЕТИРАНЕ НА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ЗА СТРОЕЖ
Дървото е ново и нетретирано, предстои да се използва в строеж.
Препоръка: най-подходящо е да се импрегнира.

ВЪНШНИ ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ
Дрвените елементи, които се намират извън помещенията (капаци на прозорци, входни врати, колове…), са изложени на атмосферни влияния и трябва да бъдат защитени.

Препоръка : приложете лечение или превантивни операции в дълбочина и след това лакирайте.

поддръжка на дървото – разумен избор

поддръжка на дървото – ефикасни решения

Източник: http://www.daznaeshkak.com

За нас е важно да отговорим на вашите очаквания!

Можете да се свържете с нас на посочените телефони или направете запитване


тел: 0899 34 14 14 Явор Манов


тел: 0897 96 34 68 Николай Георгиев


3